Studio Dental II
San Francisco, California
Studio Dental’s brick and mortar location is defined by a modern aesthetic, while honoring the historic elements of the base building
Client
Studio Dental
STATUS
Completed 2017
SIZE
1,400 square feet
SCOPE
Remodel of existing historical building includes foyer, reception, and open operatories divided with millwork, 'lanterns' and wood louvered screens.
PROJECT TEAM
Architect: Montalba Architects, Inc.
Builder: Build Group
Structural: Julia Y. Chen Design Inc
Lighting Designer: Sean O'Connor Lighting
MEP: ACIES Engineering
Photographer: Kevin Scott

Overview
Situated within a rapidly developing neighborhood in San Francisco’s financial district, Studio Dental’s brick and mortar location is defined by a modern aesthetic, while honoring the historic elements of the base building.

A conceptual ‘lantern’ within the dark building core communicates a volumetric sense of scale, luminescence, and transparency to serve as the framework for a series of operatories within. The lantern wall panels that light up the interior are visually expanded through strategically located smoked mirrors and glow through the glazed facade to illuminate the sidewalk beyond. By engaging the pedestrian streetfront the design aims to project openness, warmth, and serenity.

In place of a common waiting room, a park-like bench extends the length of the space. Vertical wood trellises provide separation between the bench and operatory rooms without closing off the space. Moments of material contrast are introduced between the rough shell walls, smoked mirror panels, and a central colonnade of maple monoliths, which provide storage and define the entry to each private patient room. Monitors are provided overhead for patient viewing highlighting the verticality of the space within the lantern.

PROCESS
FLOOR PLAN
SECTION
EXPLODED AXON
back to top
NEXT PROJECT